Kombucha je velmi zajímavý nápoj, který pochází z východní Asie. Základ tvoří slazený čaj (zelený nebo černý), do kterého se přidají kombuchové kultury a nechají se působit po dobu až 10 dnů. Délka procesu fermentace má vliv i na výslednou chuť. Čím je delší, tím je chuť intenzivnější. Výsledkem je osvěžující lehce šumivý nápoj světle hnědé až zelené barvy, ale nepříliš sladký. Důvodem jsou kombuchové kultury, které během procesu fermentace spotřebují většinu cukru.
Samotná kombucha (někdy nesprávně označena jako houba) je symbiotický útvar složený z octových bakterií a kvasinek. Přesný poměr jednotlivých bakterií je obchodní tajemství, ale můžeme vám prozradit, že ve VIGO kombuchách najdete kombinaci octových bakterií (zejména Gluconacetobacter a bakterie rodu Lactobacillus) a dále kvasinkové kultury (rodu Saccharomyces). Kombucha má tvar šedo-hnědé gumovité placky.
Ve východní Asii má kombucha velkou tradici. V Japonsku byla známá již 400 let po Kristu, v Číně se zase uctívala jako božský dar. V průběhu staletí doputoval přírodní osvěžující nápoj i k nám do Evropy.
Energetická hodnota | 90 kJ/21 kcal |
---|---|
Tuky | 0 g |
– z toho nasycené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 4,9 g |
– z toho cukry | 4,4 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | 0 g |
Složení
Alergeny jsou vyznačeny tučně
filtrovaná voda, fermentovaný černý čaj (voda, glukóza*, černý čaj*, jablečný ocet*, kvasinkové kultury, bakterie mléčného kvašení), třtinový cukr*, oxid uhličitý, výtažek ze šípku (0,2%), výtažek z růže (0,07%). *= z kontrolovaného ekologického zemědělství